Európai Parlament: A gyógyszerek szigorú reklámtilalmának fenn kell maradnia

http://aerzteblatt.de, 2010, 11, 24.

(Tömörítvény)



A betegeknek és a felhasználóknak a jövően az orvostól vagy gyógyszerésztől függetlenül kell tudni informálódniuk a felírásköteles gyógyszerekről. Igy határozott Strassburgban az Európai Parlament első olvasatban. A dokumentum fő része a független egészségügyi portálok bevezetése az Interneten.

A betegeknek ezen kell tudni informálódniuk a gyógyszerekről, betegségekről, kezelési módszerekről és prevenciós intézkedésekről. Az információk nyomtatott formáinak az egészségügyi központokban, az orvosnál vagy a gyógyszerésznél kell kaphatónak lenniük.

A webportálok példaképe egy már évek óta rendszeresített svéd Internetplattform. A CSU egyik európai képviselőnője is a német "Intézet az egészségügyben a minőségre és gazdaságosságra" - által működtetett oldalt, a www.gesundheitsinformation.de-t is kiépíthetőnek nevezte.

Egy liberális képviselő szerint a felírásköteles gyógyszerekről való információk teljes tilalma már nem korszerű. A gyógyszeriparnak meg kell engedni, hogy termékeikről alapvető információkat bocsássanak rendelkezésre.

Az a jog, hogy a betegek és a fogyasztók certifikált forrásokból informálódjanak, hozzájárul az egészségügyi rendszer költséghatékonyságához is, mert a betegek jobban tudják követni terápiájukat és elkerülhetők a megszakítások a gyógyszerek nem bevétele révén.

Az EU-ban évek óta ellentétesen vitatják a témát. Az Európai Bizottság által 2008-ban előterjesztett törvényjavaslatot hevesen kritizálták. A fő kifogás az volt, hogy az iparnak megengednék a reklámot a "hátsó ajtón" keresztül.

Az Európai Parlament ezt az információknak egy következetes ellenőrzésével akarja megakadályozni. "A felírásköteles gyógyszerek reklámtilalmát azonban nem bolygatják" - mondta az egyik szociáldemokrata képviselő.

A reklámtilalom a múltban mindig problémákat okozott, mert a vonatkozó jogot az egyes tagállamokban eltérően alkalmazták.

A mellékelt betegtájékoztatókat is javítani kell. A jövőben a legfontosabb információknak - biztonságos alkalmazás, adagolás, leggyakoribb mellékhatások - a mellékleten egy pillantással láthatóknak kell lenniük.

Hogy az információk ne legyenek tendenciózusak és eladásfokozók, ezt a szöveget ugyanannak a hatóságnak kell ellenőriznie, amely a gyógyszert és a betegtájékoztatót engedélyezte.

Mielőtt a rendelkezés életbe lép, erről az egészségügyi miniszterek tanácsának kell döntenie.