Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Gyászolunk

Meghalt Milos Forman

86 éves korában elhunyt Milos Forman cseh rendező, akinek a nevéhez olyan kultikus filmek fűződnek, mint a Hair, a Száll a kakukk fészkére vagy Tűz van, babám! Forman egy ideje beteg volt a felesége szerint, és az Egyesült Államokban érte a halál.

 

Forman a '60-as években lett nemzetközileg ismert, az Egy szöszi szerelme című film miatt pedig Oscarra is jelölték 1966-ban a legjobb külföldi filmek kategóriájában. A rendező közismerten elnyomásellenes volt, szüleit meggyilkolták Auschwitzban, árvaként nőtt fel, majd a kommunisták elől menekült az Egyesült Államokba egy idő után.

Az Egyesült Államokban már befutott rendező lett, Ken Kesey regényének, a Száll a kakukk fészkérének az adaptációjáért összesen öt Oscart adtak, köztük a legjobb rendezőnek járó díjat. 1985-ben a nyolc Oscart kapó Amadeust rendezte, majd 1997 a Larry Flynt, a provokátorért még egyszer jelölték is. A rendező 1975-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, majd négy évvel később megrendezte a Hairt, minden idők egyik legismertebb musicaljét.

Filmezés mellett akadémiai munkát is végzett, a Columbia Egyetemen oktatott és társelnöke volt az intézmény filmszakának. Harmadik feleségét 1999-ben vette el, akitől fiú ikrei születtek. A két fiú az Andrew és James nevet kapta Andy Kaufman és Jim Carrey után. A választás nem véletlen, hiszen az Ember a holdon című 1999-es filmjében Jim Carrey játszott a főszereplőt a Kaufman életéről szóló filmben.

https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/04/14/meghalt_milos_forman/

 

 

 

 

 

Ember a holdon című 1999-es filmjében Jim Carrey játszott a főszereplőt a Kaufman életéről szóló filmben.

 

Perényi András (1949–2016) emlékére

Idén áprilisban a szokásos hétvégi telefonbeszélgetések alkalmával közölte András, hogy napokkal azelőtt tudta meg, hónapjai vannak hátra. Sajnos igaza lett, a megkezdett lelki és fizikai küzdelem ellenére betegsége könyörtelenül, rövid idő alatt Melbourne-ben 2016. augusztus 1-jén legyőzte. Írta Faludi Gábor (Neuropsychopharmacologia Hungarica 2016- XVIII.évf.3.szám) 127. oldalán.

Szép írás, ha lehet ilyet mondani ebben a helyzetben. Andris, a gombfoci meccsünket majd máshol folytatjuk.

Cikk folytatása

Meghalt C. Molnár Emma

Június 25-én, hetvenéves korában meghalt C. Molnár Emma pszichológus, pszichoterapeuta – közölte az Aktív-analitikus Pszichoterapeuták Egyesülete szerdán az MTI-vel. A pszichológus temetéséről később intézkednek.
C. Molnár Emma 1946-ban született. Az ELTE-n végzett klinikai szakpszichológusként, majd 1983-ban a pszichológia tudományok kandidátusa lett.
Általános iskolai tanárként kezdte a pályáját. 1973 és 1989 között a Fővárosi Pszichoterápiás Módszertani Központban volt tudományos főmunkatárs. 1989 és 1998 között egyetemi adjunktus, majd 1998 és 2008 között egyetemi docens volt a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Több felsőoktatási intézményben is oktatott.
Szakmai életében klinikai szakpszichológus, aktív-analitikus pszichoterapeuta volt. A szülészet-nőgyógyászat pszichológiája volt a szakterülete. C. Molnár Emma az Aktív-analitikus Pszichoterapeuták Egyesületének alapító tagja és élete végéig tanulmányi elnöke volt; utóbbi szerepében sok szakember képzéséért felelt.
A közéletben tévészerepléseivel, előadásaival és tanácsadói munkájával vált ismertté. Legismertebb munkái közé tartozik A nő ezer arca, de több, a párkapcsolatokról tartott előadása is megjelent nyomtatott formában. Több tudományos publikációt is jegyzett a terhesség, az anyaság, az anya és a magzat közötti kommunikáció témakörében.

Szerencsém volt, hogy 1982-ben együtt dolgozhattam Emmával a "Szinetárium"ban (a Pszichoterápiás Módszertani Közppntban) a Papatínus utcában.

Meghalt Mävers Ildikó!

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy 2015 november 17-én hosszú, méltósággal és türelemmel viselt betegség után elhunyt Maevers Ildikó. Személyében egy, a pszichodrámának és a tanításnak mélyen elkötelezett kolléga, odaadó barát távozott. Sokan gondolunk rá mesterünkként, aki a magyar pszichodráma fejlődésének meghatározó alakja volt.
http://www.morenocentrum.hu/index.php/2-nem-besorolt/70-elhunyt-maevers-ildiko
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meghalt Szilárd János

Nagy szomorúsággal hallottam a hírt, hogy általam is nagyon tisztelt és szeretett Professzor Úr meghalt. 87 éves volt. 

Fáradhatatlan volt és mindíg készséges és támogató. Elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen a szakma iránt.

Sokat köszönhet Neki a szakma. Szerény volt. De a munka mindíg megtalálta.

Szeretettel gondolok Rád Professzor Úr.

                                          1928 - 2015

 

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-oktober/elhunyt-szilard-janos?objectParentFolderId=19355