Kassai-Farkas Ákos dr.

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Neves emberek és a pszichiátria

A matematikus zseni, aki egész életművét egy elmegyógyintézetből írta

Korának egyik legismertebb francia matematikusa, Jacques Hadamard a visszaemlékezések szerint eléggé meglepődött, amikor egy számára teljesen ismeretlen férfitól levélben kapott meg egy matematikai bizonyítást. A feladó André Bloch volt, és a parataktikus körök geometriai problémájára kínált egy új felvetést. Hadamard lenyűgözőnek találta a levezetést, azonnal vacsorára akarta hívni Blochot.
Visszaírt hát a címre, ahonnan a levél érkezett, Bloch pedig hamarosan válaszolt is: ő maga sajnos képtelen meglátogatni Hadamardot, de viszont nagyon szívesen fogadja, ha ő elutazik hozzá. Hamarosan Hadamard számára is kiderült, hogy miért nem tudott Bloch útra kelni: a cím, amit megadott, a Charenton elmegyógyintézet címe volt a Párizs külvárosában fekvő Saint-Maurice negyedben.

Cikk folytatása

A csaj, aki kibaszottul imádja a tudományt

A pszichiáter megjegyzése: A most 26 éves Elise Andrew ugyanis gyerekkora óta komoly piszichés gondokkal küzd, depresszióval, bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálták, öngyilkos gondolatai vannak, és a trichtotillománia nevű mentális zavar miatt rendszeresen kitépkedi a saját haját. (2016.03.23.)

A Facebook megölte az újságírást - riogatnak szakértők, de valószínűleg nincs teljesen igazuk. A közösségi média egyszerűen új evolúciós környezetbe dobta a médiát, ahol a dinoszauruszok vagy kihalnak, vagy alkalmazkodnak, de addig is egyszemélyes oldalak vernek le ezer fős szerkesztőségeket. A Buzzfeedek és Huffington Postok félelmetes sebességgel előzték meg és körözték le a BBC-ket és Washington Postokat. Miközben ez a jelenség Magyarországon a mocsár legalját hozta felszínre, világszerte felbukkant néhány nagyon érdekes jelenség is. Ilyen például az I fucking love science, amit a semmiből növesztett a világ legnépszerűbb ismeretterjesztő-tudományos oldalává egy depressziós egyetemista.

Cikk folytatása

Barna Bianka, Gerevich József: Csáth Géza kudarcai: öngyógyítása és a nők

A 20. század Csáth egyik Géza legnagyobb (1887–1919) magyar novellistája, morfinizmusban szenvedett, majd kettős gyilkosságot követett el, előbb feleségét, majd magát ölte meg. Ópium című írása még ma is fiatalok százaiban kelt fel intenzív érdeklődést az opiátok iránt. Művei genezisében, illetve sorsának alakulásában a nőknek, a nőkhöz való viszonyának kitüntetett szerepe van. Ebben a tanulmányban a sikeres író kudarcait tekintjük át, sikertelen öngyógyítását és a nőkhöz való viszonyát.

Bővebben...