Kassai-Farkas Ákos dr.

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Sajtófigyelő

Amikor a művész hajléktalan

25 éve árusítják hajléktalan emberek a Fedél Nélkül című utcalapot, és az újságban 2004 óta folyamatosan
jelennek meg otthontalan művészek alkotásai. A Fedél Nélkül művészeti tevékenysége sokrétű, 2018-ig
négyszáz alkotó tízezer pályázata közül válogattak a szerkesztők. Cikkünkben a képzőművészeti alkotások közül válogattunk.

 

https://index.hu/nagykep/2018/12/04/amikor_a_muvesz_hajlektalan/

 

 

Művészet-e, amit a robotok alkotnak?

Valószínűleg nincs már messze az az idő, amikor a hétköznapi munkákat robotok végzik az emberek helyett. Arról, hogy ez vajon jót tesz-e a társadalomnak, megoszlanak az álláspontok: egyesek szerint az így felszabaduló munkaerőnek is lesz mit tennie, mások pedig attól tartanak, hogy a robotpincérek kiszorítják a humán alkalmazottakat a piacról. Azt viszont kevesen gondolják, hogy a következő Rembrandtot is a mesterséges intelligenciának köszönheti majd a világ. 

https://qubit.hu/2018/09/28/muveszet-e-amit-a-robotok-alkotnak

 

A legmenőbb budapesti helyekre járnak az első autista és aspergeres futárok

Az igazi antistigma:

Egy kis plusz odafigyelés, a hirtelen változások érzékeny kommunikációja és egy kicsit több türelem kell csak ahhoz, hogy működni tudjon az ország első olyan futárszolgálata, ahol megváltozott munkaképességű futárok végzik a csomag- és szórólap-kiszállítást. A Nagy Lépés Futárszolgálat futárjai: az autista Csilla, az autista és Asperger szindrómás Károly és a tíz évvel ezelőtti stroke-jából felépülő Evelin imádják, hogy végre van egy felelősségteljes munkájuk. Szabályosan loholnunk kellett utánuk Budapest legmenőbb helyeire, olyan gyorsasággal és hatékonysággal szállították a célba a hátizsákjukban lapuló szóróanyagokat. Az Abcúg riportja.

Cikk folytatása

Alkohol, dohányzás és dizájnerdrogok pusztítják az országot

Nincs Magyarországon épkézláb alkoholstratégia - állította a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szemelyácz János. A pszichiáter, addiktológus és pszichoterapeuta, az Indit Közalapítvány szakmai vezetője a vele készült interjúban arról beszélt: az alkoholfogyasztás" igen jelentős népegészségügyi probléma: itthon 750–800 ezer alkoholistával kell számolni. Ennek módszere a Jellinek-képlet, amely az adott évben májzsugorodásban meghaltak számából indul ki, és a hatvan százalékát tekinti úgy, hogy alkohol miatti májzsugor okozza. Nagyjából ugyanennyien vannak a határmezsgyén. Mellettük rengeteg olyan alkoholfogyasztó is van, aki nem alkoholista, de az alkoholfogyasztás problémát okoz számára (...) az alkoholhoz képest az illegális és a féllegális drogok használata okozta problémák elenyészőek."

A dohányzással kapcsolatban hozzátette: "a trafikos átállás nagyon hirtelen történt, hiányoztak mellőle azok a szolgáltatórendszerek, amelyek segítették volna a leszokást, illetve a prevenciót. Emiatt most rengetegen szívnak csempészárut, a cigarettát pedig a drágasága miatt egyre többen tekerik. A dohányt zsákszámra hozzák Ukrajnából".

Kitért a dizájnerdrogokra is. Az addiktológus szerint "ahogy a kistelepülésekről haladunk a nagyvárosok felé, úgy válik gyakoribbá a pszichoaktív szerek használata. Budapesten például sokkal több fiatal próbál ki illegális szert, mint mondjuk egy faluban. Bár ebben a dizájnerdrogok hoztak némi változást. A témát kutatták is, és kiderült, nemcsak az olyan nagyvárosi szegregátumokban használnak hasonló szereket, mint a fővárosi Hős utca és környéke, hanem mondjuk borsodi falvakban is, Baranyában, Somogyban és az Ormánságban, Sellye környékén. E területeken elsősorban a romák által lakott, kilátástalan helyzetben lévő településeken terjedtek el a dizájnerdrogok, főképp a legszegényebbek körében. Az ok főleg az árban keresendő: ezek szinte olcsóbbak, mint a kannás bor, az emberek pedig könnyen kiütik magukat velük. A főleg Kínában és Indiában gyártott dizájnerdrogok közül főleg azok a szintetikus kannabinoidok – a korábbi ecstasyhoz, amfetaminokhoz hasonló szerek –, illetve a dizájneropiátok törnek föl, amelyek elődjeiknél sokkal szervkárosítóbbak".

http://nepszava.hu/cikk/1154759-alkohol-dohanyzas-es-dizajnerdrogok-pusztitjak-az-orszagot/

 

Kurimay dr nagyszerű kezdeményezése: Stigma helyett kezelés

A gyermekágyi pszichózis fogalma ma még orvosi körökben sem feltétlenül ismert, a laikusok pedig végképp nem tudnak mit kezdeni ezzel a kifejezéssel. Sokan tévesen a gyermekágyi depresszió súlyos típusának tartják, pedig azon messze túlmutat. Amikor fellép, a kismama furcsa dolgokat kezd el mondani, hirtelen megváltozik a viselkedése: nem reális veszélyek miatt kezd el aggódni, megmagyarázhatatlan félelmek kezdik gyötörni. Szorongás és hangulatingadozás lesz úrrá rajta, gyakran alvásproblémák is kialakulnak, de nem a baba ellátása miatt. A súlyos eseteknél érzékcsalódások is jelentkezhetnek, a kismama hangokat hallhat, látomások jelenhetnek meg előtte. Az anyuka akár odáig is eljuthat, hogy tagadni kezdi, hogy a gyerek az övé, elhanyagolja, még rosszabb esetben fizikailag is árt az újszülöttnek. Sok esetben ez az állapot áll azon tragédiák mögött is, amelyeknél a babát édesanyja megöli. Ilyesmi szerencsére nagyon ritkán történik, az esetek többségében nem ennyire súlyos a pszichózis.

Cikk folytatása

Kitüntették Bagi Máriát.

"Emellett egy másik rangos díjban,a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért elnevezésű kitüntetésben is részesültek egészségügyi területen dolgozók. Ezt – mások mellett - dr. Bagi Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet pszichiátriai gondozójának vezető főorvosa illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Központi Laboratóriumának közössége érdemelte ki.

http://www.weborvos.hu/hirek/egeszsegugyi_dolgozokat_tuntettek_ki_szolnokon/240862/