Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Sajtófigyelő

Az érintés csökkentheti a fájdalmat, a depressziót és a szorongást

A több konszenzusos érintés segít enyhíteni a mentális és fizikai panaszokat. A fej érintése nagyobb egészségügyi előnyökkel jár, mint a test más részeinek érintése – állítja egy friss kutatás.

Legyen szó egy baráti ölelésről vagy csak egy takaró simogatásáról, úgy tűnik, hogy az érintés érzése előnyökkel jár a test és az elme számára – állítják a kutatók.

Itthon ez valahogy egészem más értelmezést kapna. (?)

https://www.nature.com/articles/s41562-024-01841-8

 

 

Ez az oka annak, hogy egyre kevésbé bírjuk az alkoholt, ahogy idősödünk

Valóban rosszabbul bírjuk az alkoholt, ahogy idősödünk. Tudja, hogy hány éves kortól van a nagy vízválasztó?

Cikk folytatása

App-alapú beavatkozások depresszióban?

A mérsékelt és súlyos depresszió kezelésére szolgáló mobil mentális egészségügyi alkalmazások (appok) egyre jobban terjednek valószínűleg azért, mert képesek leküzdeni a hagyományos pszichoterápia korlátait, de a kezelés hatékonyságának lehetséges moderátoraira vonatkozó kutatások hiányoznak.

Cikk folytatása

Megnyitotta kapuit Magyarország legelső autista-tudásközpontja

Átadták Magyarország első, autisták számára kialakított mintalakását és tudásközpontját Budapest XIII. kerületében kedden.

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója jelentős szakmai mérföldkőnek nevezte az épület elkészültét. Hozzátette, hogy a tudásközpont és a mintalakás kifejezetten az autizmussal élők igényeihez igazodva épült meg – írja az MTI.

Mint azt Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke kiemelte, az alapítvány célja, hogy élhetőbbé tegyék a spektrumzavarral élők mindennapjait – ennek a munkának az eredménye a 2022 tavaszán megnyitott Autista Mintaház és a most átadott mintalakás és tudásközpont is.

Az autizmus olyan probléma, amely sok embert érint, mégsem beszélünk róla – véli Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

Szeleczki István, az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa közölte, hogy a mintalakás célja bemutatni, miként lehet az autizmussal élő gyerekek szükségleteire alapozva olyan ideális környezetet teremteni, amelyben csökkenhet a szorongás, a feszültség, és gyermek, szülő egyaránt jól érezheti magát.

https://index.hu/belfold/2023/12/12/autizmus-budapest-atadas/

Beszédfelismerésen alapuló technológiák a mentális betegségek szolgálatában

Cikk folytatása

Miért nem működik a pszichoterápia? Gyakran ez a 3 ok áll a hátterében

Manapság egyáltalán nem furcsa, ha valaki pszichológushoz, pszichoterápiára jár. Bár a legtöbbeknél igen sokat segít, ennek ellenére vannak, akik úgy érzik, nem működik náluk. Összeszedtük, mik lehetnek ennek az okai.

Számos oka lehet annak, hogy a terápia nem működik valaki esetében. Ez lehet a nem megfelelő terapeuta, az általa nyújtott terápia típusa, de igen gyakori az is, hogy az illetőnél nem elég erős az elhatározás, vagy ami még rosszabb, nem önszántából, hanem mások kérésére, esetleg ultimátum miatt vág bele. A terápia körüli tévhitek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki nem érzi eredményesnek: sokan gondolják úgy, hogy hogy a terapeutának tanácsot kell adnia, hogy gyors változás következik majd be, vagy hogy a terápia mindenre gyógyír.

Sok esetben a terapeuta váltása, más módszerek kipróbálása, esetleg gyógyszeres kiegészítés javíthat a kezelésen. A kulcs a kommunikáció, bártan közöljük, ha úgy érezzük, nem hatásos a kezelés.

Cikk folytatása

Mesterséges intelligencia a pszichiátria szolgálatában?

 
 

A szakemberhiány az egészségügyben már most érzékelhető, a jövőben ennek kiküszöbölésére a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (AI) nyújthat segítséget.

Döntés támogató rendszerek már most léteznek, a radiológia, onkológia, neurológia és patológia területén. Magától értetődő, hogy tanuló algoritmusok, szoftverek erősítsék a szakemberek munkáját, a radiológiai felvételek, szövettani képek felismerésében már a szakorvosokhoz hasonló eredmények érhetőek el. Kevésbé tűnik magától értetődőnek, de a mesterséges intelligenciáknak a mentális betegségek diagnosztizálásában, korai felismerésében is szerepük lehet.

Cikk folytatása